6/54 全部作品

Axonometry

Corridor Experience

项目: 私人会所 – 河北

项目名称:
石家庄会所
客户:
私人
地点:
中国,石家庄
面积:
4550平方米
任务时间:
2012年11月
完工时间:
2016年1月
建筑师:
Crossboundaries,北京
负责人:
Binke Lenhardt(蓝冰可),董灏
团队:
Diego Caro Serrano
摄影:
杨超英

Located in Hebei Province, China, this building serves as a private clubhouse to host the owner’s VIP guests during their visits.
Crossboundaries stepped into the project when the shell and core of the building already had been completed. The intervention had to consider limitations such as low ceiling heights, rigid column grid and a standard hotel plan layout with a central dark corridor and rooms on the sides.
The program includes a restaurant, 11 private dining rooms, KTV, 17 standard hotel rooms, bar, SPA, resting areas, 10 suites, offices, meeting rooms and the chairman office.
To create a spatial experience from the moment one enters the building, the design concept concentrates on a continuous, central "path” that absorbs the visitor and channels him to the different excitements and rooms of the club.
In order to achieve this, the former cuboid corridor was adjusted so that walls are slightly angled. Depending on the needs of the activities, further modification such as lowering or lifting the ceiling is implemented. The corridor is reshaped to expand its previous volume and functionality.
Functions such as an open restaurant, lobby, resting areas and one meeting room are integrated into the corridor as part of a continuous sequence. This changes the traditional spatial arrangement within hotels, where different social activities are fragmented.
This sense of continuity of the “path” is further enhanced by the play of light of materials. Lights follow the slanted ceiling and angled wall, changing the dynamics of the corridor. Throughout the ceiling and wall is a perforated steel surface while the floor is covered by woven vinyl of the same steel color.
The sleek, steel-colored corridor presents an immediate coolness of a machine aesthetic. Yet behind the metal paneling are walls painted in different colors. Representing different emotions, these colors subtly speak variety and intrigue through the perforation, arousing visitors’ interest of the unknown behind the walls.
The metal surface allows further for the integration of diverse art pieces and enhances the visitor’s experience. Its content sequence starts with the evolution of knowledge from the basic primitive forms on the ground floor to philosophy and politics on the upper levels.